Fet-Mats. Kille som tar mig med storm!

Fet- Mats är killen jag inte kan glömma. Hans livsöde har verkligen fastnat hos mig och nu i helgen besökte jag honom igen
Fet-Mats i sin glasbur

Fet- Mats var en ung vacker gruvarbetare i Falu Koppargruva som, iförd sina söndagskläder sägs det, steg ner i gruvan år 1677 för att tända den stora elden som skulle spräcka berget så att kopparmalmen kom fram. Det var troligtvis inte hans skift, eftersom han var klädd i kyrkstassen, han var nog bara bussig mot sin berusade kompis som egentligen skulle gå ner.

1719 hittades i gruvan liket efter en ung man som ingen kände igen, det var ett mysterium. Han var bevisligen död, men ingen saknade någon. Ett flertal kvinnor försökte påstå att han minsann var deras man - det var änkepensionen som lockade- men till sist kom gamla Margareta och visste bättre : pojken var hennes fästman som hon trodde hade övergivit henne 42 år tidigare!
Gravstenen. Till sist....

Mats hade gått ner i gruvan och nåt hemskt hände så att han blev kvar, ohittad, liggandes i kopparvitriol. Det gjorde att kroppen bevarades till den dag någon fann honom. Tänk hur hans fästmö Margareta måste ha känt! Att återigen få se sin stora vackra man som hon trodde hade svikit henne för så länge sen och han SÅG DESSUTOM LIKADAN UT!

Naturligtvis ville hon gärna få begrava honom, men det tyckte gruvledningen var en fånig idé! Mats, i mötet med luften, stelnade nämligen och blev som trä, och det tyckte gruvledningen var en kul turistig grej. Alltså ställde man upp honom i ett glasskåp för vem som ville att komma och betitta!
Den riktiga Mats är detta som tur är inte, utan en avbild av honom.

Efter 30 år tröttnade dom och grävde ner honom ett tag, sen av någon anledning grävde dom upp honom och ställde ut honom IGEN. När dom sen tröttnade på ytterligare en gång, kastades han upp på kyrkvinden och där fick han ligga till 1930 när han äntligen blev han begravd!

Alltså. 1677 kysste han Margareta adjö på en liten stund för att hjälpa en kompis.

253 år senare får han äntligen frid.

Puh....
Dockan som föreställer Fet-Mats i sin glaskista finns att beskåda i Falu Gruva. Jag kan stå framför denna kista en lång stund och bara rysa......

Gillar

Kommentarer

Jeanette
,
Hua, vilken historia. Detta skulle in i historieböckerna och garanterat alla skolbarn i vårt land skulle vara sugna på att lära sig mer om Falu koppargruva och andra gruvor och människorna som arbetade under jorden. Istället är det trettioåriga kriget som stöts och blöts i evighet.
Cecilia Ljung
,
Jag är hyfsat besatt av hela historien! Den har liksom allt....?