Tekla och jag. Spöken båda, fast på olIka sätt!

Godmorgon.
Det här med att jobba som spöke... Nej, jag spökar ju inte, jag går inte runt om nätterna och krafsar på folks dörrar eller står bakom en skärm och hoppar fram och ropar bu... Jag skramlar inte med kedjor och med blod har jag absolut inget att göra. Jag spelarWedevåg Herrgårds alldeles egna, existerande ande Tekla, hon finns och syns tydligen ibland och välter ölburkar för dom gillar hon inte, slänger ner tavlor från väggarna i protest, klampar på övervåningen när folk vill sova, gömmer saker och nycklar, öppnar fönster ( det har hon gjort två ggr sen jag kom hit).
En del saker går att förklara, en del går faktiskt inte alls.
Men det går aldrig att beställa fram Tekla så att hon kommer när man vill ha henne,så därför har jag hoppat in istället.
När julbordet dukas fram här på gården, då kommer jag! Berättar om mitt( Teklas) liv, skräms lite, skrattar och gråter lite, kör en liten föreställning helt enkelt, som en av rätterna på julbordet.


NU jag spelat fyra, väldigt olika föreställningar, beroende på dels mig själv förstås, jag har ju skrivit den här texten själv vilket är nytt för mig, samt regisserat mig själv hemma på vardagsrumsgolvet och det har jag heller aldrig gjort förut. Så bara det faktum att få MÖTA publik, och dessutom på den riktiga spelplatsen, gör ju att föreställningen lyfter så att säga. Blir bättre och säkrare, JAG blir bättre och säkrare.


Men en annan orsak till att föreställningen ändras, är förstås hur publiken är. Är salen fylld av unga lite berusade människor, blir det på ett sätt. Finns det - som det gjorde en kväll - en unge som tror att han är den som ska prata mest och kommentera allt, blir såklart föreställningen en annan, och med ett visst mått av irritation från skådespelaren.... ( jag hade gärna kastat ut barnet och dess ohörsamma föräldrar, men sånt gör man ju inte..)

Och ibland, som igår kväll, faller allt på plats! Det ör det bästa! Jag är bra, publiken är glad, texten lever. Då är det skoj att vara skådespelare!

Gillar

Kommentarer

StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Jag förstår precis vad du kände inför det otroliga irriterande unge och dennes förälder 🥰
nouw.com/stenhagenbettan
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229